sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Suomen Maine Coon kissat -ry:n terveyspäivä Helsingissä

Suomen Maine coon kissat -ry järjesti rodun terveyspäivät Helsingissä eilen sunnuntaina 30.3. Luennoimassa oli Vuoden kissateko 2013 palkinnon saaja Jaana Tähtinen, sekä Ann-Marie Määttä.

Päivä oli erittäin ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen -saadut opit tulevat käyttöön ja vahvistivat itselleni entisestään esimerkiksi rodun terveystutkimusten merkitystä. Jalostustyössä hyvin tärkeää on olemassaolevilla työkaluilla mahdollisimman kattavasti ottaa selville se, mitä oma työ rodulle antaa. Opiskelua, opiskelua, opiskelua, ja testaamista, pohdintaa ja vastuullisia päätöksiä. Niitä tällaisen aloittelevan kasvattajan on haluttava ja pystyttävä tekemään. On eri asia pyrkiä jalostamaan ja antamaan panoksensa rotuun, kuin teettää pentuja.
Kasvattajat kasvattavat kissoja kuitenkin lemmikeiksi ihmisten koteihin, ja pyrkimys mahdollisimman kauniiseen, rodunmukaiseen, hyväluonteiseen ja terveeseen eläimeen pitäisi olla kaiken jalostuksen takana.

Terveystestien tärkeyden lisäksi päällimmäisenä mieleen jäi yksittäistenkin jalostuseläinten merkitys koko rodun terveyteen. Paljon puhuttiin ns. matadorijalostuksesta, jossa yhtä kollia käytetään kohtuuttoman paljon. Pahinta rodun kannalta taitaa olla, jos kohtuuttomasti käytetään keskenään sukua olevia kolleja ja eläimiä joita ei ole terveystestattu. Jos jalostukseen valitaan kovin harvoja kolleja, ja niitä käytetään runsaasti, se kaventaa geenipohjaa ja silloin myös jalostuseläimissä olevat mahdolliset piilevät sairaudet kertautuvat rotuun tehokkaamin sitä heikentäen. Samaten suuri merkitys rodun kannalta on sillä, miten paljon jalostuskissojen jälkeläisiä käytetään jalostukseen. Ovatko jotkut kollisopimukset liian rajoittavia, jotta rotuun saataisi tarpeeksi monipuolinen ja laaja kanta jalostuseläimiä?
Sukusiitosasteen ja sukukatokertoimen laskemisesta, sekä sukusiitosdepression merkeistä kultiin kattava paketti. Rodun terveyden ja tulevaisuuden kannalta tärkeitä tutkimuksia ovat terveystutkimusten lisäksi; kuolinsyiden selvittäminen(myös vanhoista kissoista), sekä kudos- ja verinäytteiden lähettäminen aktiivisemmin DNA-pankkiin tutkimuksia varten. Myös näiden merkityksestä saatiin paljon hyvää tietoa.

Luennolla nähtiin mm. terveiden ja sairaiden lonkkien kuvia ja listoja suomessa suurimpia jälkeläismääriä tuottaneista kissoista. Kaavioita sukusiitosasteen kehityksestä eri roduilla ja pentuja per pentue määristä. 
Kaikenkaikkiaan hieno ja kattava paketti -olen iloinen kun sain osallistua ja oppia, kuulla kommentteja ja mielipiteitä. 
Koska näitä tulee lisää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti